ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Υποχρεωτική η εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες.

Η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες μπορεί να γίνεται πλέον υποχρεωτική με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ωστόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις: Τονίζει, όπως αναφέρουν Τα Νέα (21.08.2008), ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου μη μείνουν για ακόμη μία χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης. Η Συνομοσπονδία με νέα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τονίζει πως η Πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει σειρά προτάσεων του αναπηρικού κινήματος με στόχο να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για την ένταξή των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για παράδειγμα, η ΕΣΑμεΑ ζητάει να συσταθεί επιτροπή προσβασιμότητας των σχολικών κτιρίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έτσι ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα– σύμφωνα με εκτιμήσεις αναπηρικών φορέων- φοιτούν στα σχολεία περίπου 20.000 παιδιά από τα περίπου 200.000 με αναπηρίες ή άλλες δυσκολίες. Κι ένας από τους λόγους για τον αποκλεισμό τους είναι τα απροσπέλαστα σχολικά κτίρια.
Σε άλλο σημείο η Συνομοσπονδία αναφέρεται στα τεχνολογικά βοηθήματα και στον τεχνολογικό εξοπλισμό- τα οποία έως σήμερα στερούνταν οι μαθητές και φοιτητές με αναπηρίες- και τονίζει πως πρέπει να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που να προβλέπει τη δωρεάν παροχή των βοηθημάτων.
Ακόμη, η ΕΣΑμεΑ προτείνει να υπάρχει ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την πορεία εφαρμογής του νόμου και να γίνει διαχωρισμός των μαθητών με αναπηρία από τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες καθώς έχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Όσον αφορά την περίπτωση που οι διευθύνσεις των σχολείων αρνούνται [ναι υπάρχει και αυτό] να εγγράψουν τα παιδιά με αναπηρίες, η Συνομοσπονδία ζητάει να υπάρχει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης και αποζημίωση των γονέων από την Πολιτεία.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

One Response to ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Υποχρεωτική η εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες.

  1. Ο/Η black-Martini λέει:

    Τωρα κτυπησες και αλλη φλεβα. αιματηρο το θεματακι.
    Σου εχω νεα. Χθες στην εφημεριδα διαβαζα ενα αρθρο για καποια παιδια με προβλημα ομιλιας. Ενω ειχαν στο πανεπιστημιο διερμηνεα για να καταλαβαινουν τα μαθηματα απο φετος διερμηνεας ….στοπ!
    Πολλα απο τα παιδια που τους πηραν την συνεντευξη ειπαν πως παρατησαν τις σπουδες τους!
    Σε πιο δικαστηριο να πανε αυτα τα παιδια;;; Μου λες;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s