Σχολείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (στη Γαλλία).

Η παραδοσιακή ημέρα ανάπαυσης για τους γάλλους μαθητές, εκτός βέβαια από την Κυριακή, είναι η Τετάρτη. Τώρα, σύμφωνα με Τα Νέα (27.08.2008), προστίθεται άλλη μία, τουλάχιστον για τα έξι εκατομμύρια παιδιά 3 ως 10 ετών: το Σάββατο. «Για να ξεκουράζεται το μυαλό τους και να απελευθερώνεται η δημιουργικότητά τους», λέει ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκό.
Η καθιέρωση μιας ελεύθερης ημέρας στα μέσα της εβδομάδας χρονολογείται στη Γαλλία από το 1882, με έναν νόμο που φέρει την υπογραφή του Ζιλ Φερί, «πατέρα» της δημόσιας και λαϊκής εκπαίδευσης. Πρώτα η Πέμπτη, και στη συνέχεια η Τετάρτη, ήταν αφιερωμένη στο Κατηχητικό, παρ΄ όλο που οι περισσότεροι γονείς την αξιοποιούσαν για να στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν κολύμπι ή μουσική. Η συμφωνία με την Εκκλησία παρέμενε, όμως, και καμιά κυβέρνηση δεν τολμούσε μέχρι τώρα να την παραβιάσει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 80% των γονέων τάσσονται υπέρ της εβδομάδας τεσσάρων ημερών. Επομένως, από τον Σεπτέμβρη οι ώρες των μαθημάτων θα μειωθούν από 26 σε 24, μοιρασμένες ανάμεσα στη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή: έξι την ημέρα, με ένα διάλειμμα μισής ώρας. Ένας ρυθμός πιο φυσιολογικός, δεδομένου ότι οι Γάλλοι μαθητές είναι μαζί με τους Ιταλούς εκείνοι που πηγαίνουν τις περισσότερες ώρες στο σχολείο. 

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με το νέο μέτρο.

«Το να κρατάς το σχολείο κλειστό μια ακόμη ημέρα την εβδομάδα είναι απλώς ένας τρόπος να εξοικονομείς χρήματα», λέει ο πρώην υπουργός των σοσιαλιστών Τζακ Λανγκ, που μοίρασε στον Τύπο τις θέσεις του εναντίον της μεταρρύθμισης Νταρκό. Κατά την άποψή του, το καινούργιο μέτρο θα οδηγήσει σε εξασθένηση του δημοσίου σχολείου έναντι του ιδιωτικού. «Ο στόχος είναι η ευθυγράμμιση με τα θρησκευτικά ινστιτούτα, που εφαρμόζουν ήδη αυτό το ωράριο», τονίζει.

Εκτός από τους πολιτικούς, διχασμένοι είναι και οι γονείς. «Και τώρα, πού θα αφήνω τον γιο μου;» αναρωτιέται η Ανούκ, που είναι χωρισμένη και εργάζεται στο Ενδέκατο Διαμέρισμα. Η συμφωνία με τον πρώην σύζυγό της είναι να πηγαίνει εκείνος το Σάββατο το μεσημέρι και να παίρνει το παιδί από τον παιδικό σταθμό. «Τώρα πρέπει να βρούμε έναν άνθρωπο να το κρατάει». Το υπουργείο έχει αναθέσει στους δήμους να βρουν λύση, αλλά χωρίς να τους διαθέσει επιπλέον πόρους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα υποβαθμισμένα προάστια, όπου τα παιδιά θα περνούν τώρα τα Σάββατά τους έξω από τα εμπορικά κέντρα.

«Πρόκειται για ένα καθαρά ταξικό μέτρο, που θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες εξοχικών οι οποίοι πάντα ήθελαν να φεύγουν τα Σαββατοκύριακα», λέει ο Ιμπέρ Μοντανιέ, πρώην διευθυντής του ινστιτούτου Ιnserm.

Όμως το μέτρο μπορεί να αποφέρει άλλα οφέλη στις οικογένειες. Σε μια εποχή όπου το πετρέλαιο είναι ακριβό, η μείωση των μετακινήσεων κατά μια ημέρα μπορεί να ανακουφίσει κάπως τις οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες που μένουν στην ύπαιθρο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει τις δύο ώρες που εξοικονομούνται την εβδομάδα για να βοηθήσει τους μαθητές που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα. Πάνω από το ένα πέμπτο των Γάλλων μαθητών φτάνουν στο τέλος του Δημοτικού με δυσκολίες στη γαλλική γλώσσα και τα μαθηματικά.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

One Response to Σχολείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (στη Γαλλία).

  1. Ο/Η yannidakis λέει:

    ακουγεται ονειρικο στα αυτια ενος μαθητη.
    ομως σκεφτομαι κ γω, ειναι ενα μετρο που ετοιμαζει αυριανους εργαζομενους με υπερωριες, τεραστιο φορτο ακομα κ τις Κυριακες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s