Περικοπές στις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

Με… άδειες τσέπες θα προσέλθουν εφέτος στις τάξεις δάσκαλοι και καθηγητές, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους.  Όπως αναφέρει Το Βήμα (02.09.2008), σύμφωνα με ανακοινώσεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας άρχισε τις περικοπές στις αμοιβές και στους διορισμούς των δασκάλων και καθηγητών αφού «κόβονται» τα επιδόματα όσων διδάσκουν στα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2007 όσοι καθηγητές εργάστηκαν πέρυσι στην ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια αλλά και εκείνοι που δούλεψαν στα ΙΕΚ. Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, «μαχαίρι» θα «πέσει» στους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών την επόμενη διετία, οι οποίοι μειώνονται κατά 25%.
Το νέο σχέδιο νόμου «Περί ειδικής αγωγής» του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται ήδη στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση επιδομάτων ύψους από 195 ως 535 ευρώ μηνιαίως σε επιστήμονες όπως ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, ειδικοί σε θέματα κωφών και βαρήκοων μαθητών, ειδικοί σε θέματα μαθητών με τύφλωση ή μειωμένη όραση, σχολικοί νοσηλευτές, αλλά και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Μάλιστα όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) τα άτομα που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή δεν ξεπερνούν τα 900 ενώ ο μισθός τους συρρικνώνεται πλέον στον βασικό (700-900 ευρώ).
«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη και έρχεται ως συνέχεια των περικοπών των δαπανών για την Παιδεία και της πρόσφατης περικοπής κατά 25% των μονίμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η οποία μάλιστα επικαλείται την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας για το θέμα: «Υπάρχει έλλειμμα 28 δισ. ευρώ στην κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να καλυφθεί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, τονίζει η ΔΟΕ.
Έτσι όσοι εργάζονται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και στα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης Μαθητών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες θα δουν εφέτος να μειώνεται ο μισθός τους τουλάχιστον κατά 20%.
Η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία ειδικής αγωγής θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
Την ίδια στιγμή απλήρωτοι παραμένουν για δεδουλευμένα στην ενισχυτική διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης (από τον Οκτώβριο του 2007) καθώς και όσοι προσέφεραν υπηρεσίες στα δημόσια ΙΕΚ. Το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής κυρία Μαρία Δαμανάκη σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πρωτοφανή καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων που αφορά μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, και έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες εκπαιδευτικών σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση».

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s