Τσιγάρο και ποτό κάτω από το θρανίο.

Εκατοντάδες νέοι ξεκινούν στα πρώτα χρόνια της εφηβείας το τσιγάρο και το ποτό, διατηρώντας για την Ελλάδα το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ της υψηλότερης κατανάλωσης οινοπνεύματος. Πολλά Ελληνόπουλα, όπως έχουν δείξει αρκετές παλαιές και πρόσφατες έρευνες, παίρνουν νωρίς – ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού – την πρώτη τους «τζούρα». Ακολουθεί το αλκοόλ. Στα 13, κατά μέσον όρο, ξεκινούν το ποτό, γεγονός που αποδεικνύει και την ανεπάρκεια των εκστρατειών κατά της χρήσης οινοπνεύματος.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ενοχοποιείται για 60 τύπους διαταραχών και σωματικών κακώσεων. Οι ψυχροί αριθμοί των επιστημονικών καταγραφών δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ προκαλεί το 20%-30% των καρκίνων του οισοφάγου και του ήπατος, των κιρρώσεων του ήπατος, των επιληπτικών κρίσεων κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Στο γυμνάσιο και στο λύκειο οι έφηβοι γίνονται συστηματικοί καπνιστές και συχνά φτάνουν να καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη καθηγήτρια κυρία Μαλαματένια Αρβανιτίδου), προέκυψε ότι μπορεί ο αριθμός των κοριτσιών που καπνίζουν να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των αγοριών (40,9% έναντι 34,3%), ωστόσο τα αγόρια αποδεικνύονται πιο… θεριακλήδες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό των αγοριών που καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των κοριτσιών (81,2% έναντι 75% των συνολικών καπνιστών). Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.221 εφήβων (14 ως 18 ετών) και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Public Health» κατέδειξε ότι περίπου 4 στους 10 εφήβους (38,1%) είναι καπνιστές. Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, το κάπνισμα αποτελεί ένδειξη και για κατανάλωση οινοπνεύματος. Αυτό καταδεικνύει και η επιδημιολογική παρατήρηση των Ελλήνων ειδικών στην παρούσα μελέτη. Όπως προέκυψε, οι καπνιστές έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώσουν αλκοόλ.

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας του ιδίου εργαστηρίου για τη διάδοση του αλκοόλ σε Έλληνες εφήβους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς (51,9%) καταναλώνουν οινόπνευμα – ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ, κατά μέσον όρο, στην ηλικία των 13 ετών. Στα αγόρια το ποσοστό που καταναλώνει ποτά είναι 56,6% και στα κορίτσια 48,4%. Περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ αναφέρει το 29,5% των μαθητών και συχνή το 12,9%. Οι ερευνητές συνέδεσαν την κατανάλωση οινοπνεύματος με κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές και άλλα δεδομένα, όπως είναι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση καφέ και το κάπνισμα. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απόκτηση της κακής συνήθειας της κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται ότι διαδραματίζει το επίπεδο μόρφωσης των γονέων. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος (καταδεικνύει αν ένας άνθρωπος έχει φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος) στους εφήβους που πίνουν είναι σημαντικά υψηλότερος από ότι στους μαθητές που πίνουν σπανίως ή δεν κάνουν καθόλου χρήση οινοπνεύματος. Η έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας έδειξε ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές και με τον τρόπο ζωής (έλλειψη άθλησης, κακή διατροφή, κ.ά.). Αυτό, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, οφείλεται στην απουσία – μέχρι πρότινος – νομικών περιορισμών στην αγορά οινοπνεύματος, ακόμη και για τους πολύ νέους, και στην ανεπάρκεια των εκστρατειών κατά της χρήσης οινοπνεύματος. Αλλά, όπως σημειώνουν, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι οινοπαραγωγός χώρα, με μια μεγάλη αγορά παραδοσιακών ποτών. Ακόμη επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στη μάστιγα του αλκοολισμού, σε σύγκριση με τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό διότι η κατανάλωση οινοπνεύματος στη χώρα μας αποτελεί έναν τρόπο κοινωνικοποίησης, ενώ παράλληλα είναι ενσωματωμένη στις εθιμοτυπικές, κοινωνικές ακόμη και στις θρησκευτικές δομές.
Πάντως, τα αποτελέσματα της μελέτης του ΑΠΘ συμπίπτουν με τα συμπεράσματα άλλων ευρωπαϊκών μελετών, οι οποίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος δείχνει μια τάση μείωσης – ιδιαίτερα στις παραδοσιακά οινοπαραγωγικές χώρες – εξαιτίας σημαντικών αλλαγών στην εκπαίδευση, στη διαθεσιμότητα ή στις τιμές των οινοπνευματωδών ποτών.
Σύμφωνα με μερικές μελέτες, οι αλλαγές στη φορολογία του οινοπνεύματος, οι υψηλές τιμές των ποτών, καθώς επίσης και η μείωση του διαθέσιμου χρηματικού ποσού των ατόμων που κάνουν χρήση αλκοόλ, επηρεάζουν τη συχνότητα της κατανάλωσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «The American Journal of Drug and Alcohol Abuse» και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.185 μαθητών της Θεσσαλονίκης.

[Ακούει …..κανείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;  Ενδιαφέρεται …..κανείς ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;].

Μπα δε βαριέσαι ………ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ να έχουμε.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

One Response to Τσιγάρο και ποτό κάτω από το θρανίο.

 1. Ο/Η black-Martini λέει:

  τωρα θα κανω μια ερωτηση.Ποσοι απο σας κανατε αυτα(ποτο,τσιγαρο και ξενυχτια) σε αυτην την ηλικια;;
  Εγω τα εκανα φιλε Ανασταση.15 καπνιζα…….δεν πετυχα και κατι μην νομιζεις.
  Το ποτο μονο Σαββατοκυριακο.Ηπια,μεθυσα καποιες φορες και οσο μεγαλωνα το εκοβα.Τωρα και μετα απο εγκυμοσυνες,γεννες και υπευθυνοτητα απεναντι στα παιδια μου ΔΕΝ ΠΙΝΩ! Και εξω να βγω…ξεμαθα! Ειμαι του ελαφρου.
  Παντως …το απαγορευμενο ειναι πιο γλυκο! Μηπως φταιει αυτο;; Μηπως τα παθηματα ειναι μαθηματα;;
  Δεν αντιλεγω πως υπαρχουν και ατομα που φευγουν εκτος ελεγχου. Και αν αυτη η ερευνα γινοταν σε ενηλικους;; θα ηταν η συνεχεια των εφηβικων μας ΄΄αμαρτιων΄΄. Μηπως γεμιζουμε με πολλα ΜΗ τα παιδια μας;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s