Ένας στους Δέκα Έλληνες δεν έχει τελειώσει το Δημοτικό…

Στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το 2001, καταγράφεται ότι 1.016.152 άτομα, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση, αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (6/9/2008).

Το μικρότερο ποσοστό ανθρώπων που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση έχουν οι Νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Αχαΐας, Χίου, Δωδεκανήσου. Οι Νομοί Ροδόπης, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Καρδίτσας και Γρεβενών έχουν κατοίκους της τάξης του 63-67% με σχολικές γνώσεις χαμηλότερες από τις υποχρεωτικές. Το πρόβλημα, βέβαια, αγγίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα: μετανάστες, μειονότητες, παλιννοστούντες, φυλακισμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικονομικά ασθενείς. Και εντοπίζεται ακόμα και στις φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων, με τους αλλοδαπούς, τους ομογενείς και τα Τσιγγανόπουλα.

Παράγοντες όπως η φτώχεια, η ανεργία, η κακή νοοτροπία, η παντελής έλλειψη ακριτικής πολιτικής και, φυσικά, η έλλειψη ενημέρωσης και η αδιαφορία του κράτους, συντελούν σημαντικά, ακόμα και στις μέρες μας, στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Στην Ελλάδα του 2001 σημειώνονται σημαντικές αντιθέσεις στο επίπεδο εκπαίδευσης των κατοίκων, με βάση την έρευνα «Η κατανομή του επιπέδου εκπαίδευσης στους νομούς της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2001» [Πρακτικά 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ. 351-356)]: «Παράλληλα με 26.989 διδάκτορες και 55.127 κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, καταγράφονται 360.166 άτομα που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, 618.978 που εγκατέλειψαν το Δημοτικό αλλά γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και 3.057.274 (το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού) που έχουν περατώσει τις σπουδές τους στο Δημοτικό. Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εντοπίζεται, πέρα από τους Νομούς Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, και στους Νομούς Χανίων, Αχαΐας και Χίου. Σε μια δεκάδα νομών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι κυρίαρχη η εικόνα ενός χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ενώ στο 41% του πληθυσμού το επικρατούν μορφωτικό επίπεδο κυμαίνεται από τη μη γνώση γραφής και ανάγνωσης έως την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο και το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο».

Στα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2001 επισημαίνεται ότι στις δύο απογραφές (1991-2001) το 11,7% των νέων που ήταν στη διάρκεια της απογραφής 20-24 ετών και το 17% που ήταν 29-34 ετών δεν έχουν ολοκληρώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παρόλο που βρίσκονταν σε σχολική ηλικία όταν αυτή θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική. Στη διάρκεια των τελευταίων 30 και πλέον ετών, από τη θεσμοθέτηση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Σύνταγμα της Ελλάδας 1975, άρθρο 16, παρ. 3), η διαφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των (νέων) Ελλήνων είναι εμφανής. Οι όποιες προσπάθειες για τη μείωση του αναλφαβητισμού και την παράλληλη υποστήριξη για εισαγωγή στη Μέση Εκπαίδευση, όπως και η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που εισέρχονται στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα, έχουν ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του στρατηγικού στόχου της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης έθεσε τον στόχο έως το 2010 να μειωθεί στο μισό το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Στην Ελλάδα η μαθητική διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει περιοριστεί, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποια μικρά ή και μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών που δεν παρουσιάζονται ποτέ στο σχολείο ή που εγγράφονται και εν συνεχεία δεν παρακολουθούν. Αυτοί οι μαθητές προέρχονται από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες ή από άτομα που ζουν σε δύο ειδικές κατηγορίες περιοχών: σε περιφερειακούς νομούς, κατά βάση αγροτικούς και οικονομικά στερημένους, ή σε περιοχές με υψηλούς δείκτες τουριστικής ανάπτυξης.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

One Response to Ένας στους Δέκα Έλληνες δεν έχει τελειώσει το Δημοτικό…

 1. Ο/Η Ελένη.. λέει:

   
  Παράγοντες όπως η φτώχεια, η ανεργία, η κακή νοοτροπία, η παντελής έλλειψη ακριτικής πολιτικής και, φυσικά, η έλλειψη ενημέρωσης και η αδιαφορία του κράτους, συντελούν σημαντικά, ακόμα και στις μέρες μας, στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.
   
  Και ένα ακόμα σε όλα αυτά θα συμπληρώσω εγώ…. τους συμφέρει  οι πολλοί να είναι αγράμματοι ….ελέγχοντα κατευθύνονται καλυτερα
   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s