Νέο SOS για κινητά και νέους.

Σκίτσο από το: www.drteddy.gr

Πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν από καρκίνο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοιπαιδιά και έφηβοιχρήστες των κινητών. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν, όπως αναφέρουν Τα Νέα (22.09.2008), ερευνητές από τη Σουηδία.
«Όσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα πριν από την ηλικία των 20 ετών παρουσίασαν πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων γλοιώματος» επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λέναρτ Χάρντελ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Οrebro της Σουηδίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επηρεάζει τα γλοία κύτταρα, τα οποία υποστηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τέσσερις φορές περισσότερα ήταν και τα κρούσματα καρκίνου στον εγκέφαλο στους νέους που χρησιμοποιούσαν ασύρματο τηλέφωνο. Ο καθηγητής Χάρντελ τόνισε πως όσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν νέοι τα κινητά τηλέφωνα, είχαν επίσης πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν ακουστικό νεύρωμα επικίνδυνος όγκος του ακουστικού νεύρου που συνήθως προκαλεί κώφωση.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα συμπεράσματα. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα», τόνισε ο καθηγητής Χάρντελ, μιλώντας στην πρώτη διεθνή διάσκεψη για τα κινητά και τη δημόσια υγεία. Ο ίδιος πιστεύει πως τα παιδιά κάτω των 12 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και πως οι έφηβοι θα πρέπει να προτιμούν τα εξαρτήματα handsfree και την αποστολή SΜS αντί της χρήσης του κινητού απευθείας στο αυτί. Στην ηλικία των 20 ετών ο κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί ο εγκέφαλος έχει πλέον αναπτυχθεί πλήρως. Ο Σουηδός ερευνητής προειδοποίησε μάλιστα πως ο κίνδυνος για τους νέους από τη χρήση κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο ύστερα από μακροχρόνια χρήση. Στις περισσότερες περιπτώσεις για την ανάπτυξη του καρκίνου απαιτούνται πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, δηλαδή διάστημα μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα έτη που μας χωρίζουν από τότε που άρχισε η μαζική χρήση του κινητού.

Advertisements
This entry was posted in Τεχνολογία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s