Τα ελληνικά ΑΕΙ απαντούν στους αμφισβητίες…

Ηχηρή απάντηση θέλουν να στείλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε όσους αμφισβητούν το έργο τους. Με αφορμή την επέτειο για τα 25 χρόνια έρευνας στην Ελλάδα, τα 23 πανεπιστήμια της χώρας στέλνουν μήνυμα στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα αποφάσεων ότι «η Ελλάδα θα ήταν τελείως διαφορετική εάν δεν υπήρχαν τα ελληνικά πανεπιστήμια», όπως ανέφερε στην Καθημερινή (30.09.2008) ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των επικεφαλής της προσπάθειας κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος. «Το τελευταίο διάστημα έχουν ειπωθεί πολλά, τόσο με αφορμή την προοπτική θεσμοθέτησης μη κρατικών πανεπιστημίων, όσο και με αφορμή την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ε, λοιπόν, θεωρώ βέβαιο ότι η όποια μη κρατική παρουσία δεν μπορεί να στηρίξει την έρευνα που χρειάζεται η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Ασημακόπουλος.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα παρουσιάσουν το έργο τους την Τρίτη 7 Οκτωβρίου σε μία εκδήλωση όπου θα είναι προσκεκλημένη η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία του τόπου. «Το τελευταίο διάστημα πολλοί εστιάζουν στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ναι, έχουμε προβλήματα.  Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ των 300 πρώτων πανεπιστημίων διεθνώς περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο και το ΕΜΠ. Διαπιστώνουμε τη διάθεση κάποιων να μας βελτιώσουν, ενώ οι ίδιοι αγνοούν ότι σε άλλους τομείς, όπως η ανταγωνιστικότητα, η διαφάνεια, είμαστε μεταξύ των ουραγών», λέει.

Πόσω μάλλον που παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τις τελευταίες δεκαετίες για τη σημασία της παιδείας και της έρευνας, η κρατική χρηματοδότηση κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των τελευταίων. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην εφημερίδα  ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρης, στην Ελλάδα για την έρευνα δίνεται το 0,58% του ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,7%. Για την παιδεία στην Ελλάδα δίνεται το 3,56% του ΑΕΠ, δύο εκατοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (5,5%). «Ο ρόλος της έρευνας στις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των συνεχών ανακατατάξεων έχει ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται ότι η ευημερία ή η περιθωριοποίηση μιας χώρας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να παράγει νέα γνώση, να αναπτύσσει τεχνολογία και να καινοτομεί».

«Η χώρα που δεν θα ακολουθήσει τους ρυθμούς της εποχής θα ζει συνεχώς τον εφιάλτη ενός άπιαστου ονείρου», λέει ο κ. Παλλήκαρης. Πάντως, τα πανεπιστήμια έχουν καταφέρει να ρίξουν τις γέφυρες με τα κέντρα λήψης αποφάσεων για την έρευνα και τη στρατηγική της. Είναι ενδεικτικό ότι «τα κονδύλια που καταφέρνουν να εξασφαλίζουν τα πανεπιστήμια, πλην της κρατικής χρηματοδότησης (π. χ. Ε. Ε.), είναι έως και διπλάσια σε σύγκριση με την κρατική χρηματοδότηση» καταλήγει ο κ. Ασημακόπουλος.

Η ανάπτυξη περνάει μέσα από την έρευνα. Αυτό επιβεβαιώνουν οι επικεφαλής των πολυεθνικών εταιρειών που επενδύουν κάθε χρόνο σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία είτε με πανεπιστήμια είτε με ερευνητικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, οι δαπάνες των μεγαλύτερων επιχειρήσεων διεθνώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ρυθμό της τάξης του 7% με 10% και κυμαίνονται περί τα 450 δισ. δολάρια ετησίως. Ενδεικτικά, μεταξύ των εταιρειών με τα μεγαλύτερα κονδύλια για την έρευνα είναι οι εταιρείες Ford, Pfizer, Microsoft και General Motors στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία οι Toyota, Matshu-shita, Sony και Honda.  Από την Ευρώπη ξεχωρίζουν οι Daimler Chrysler, Siemens, Volkswagen και BMW στη Γερμανία και οι Sanofi – Aventis, Renault, Peugeot – Citroen και Alcatel στη Γαλλία.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

4 Responses to Τα ελληνικά ΑΕΙ απαντούν στους αμφισβητίες…

 1. Ο/Η PENNY λέει:

  πες τα χρυσοστομε!

 2. Ο/Η Asteraki_ λέει:

  Γεια σου Φιλε μου!Καλα Ολα αυτα τα "στατηστικα" η θεωρια και οι μεγαλοι..Ποσοι απο αυτους εχουν παει σε καποιο πανεπηστημιο αλλα χωρις να τους περιμενουν για να δουν να δουν πως ειναι και τι κανουν??Και ποσοι απο αυτους που βρισκονται ηδη μεσα σε αυτα και διαδασκουν ειναι οντος "ενεργοι" καθηγητες/τριες και οχι απλα παθητικοι??Τι γινεται με τον εξοπλησμο των φοιτητων??Τα βιβλια??Υπαρχουν μερικα "κονδιλια" ναι..αλλα ποτε ερχονται??Τι να το κανω εγω ενα βιβλιο μετα το εξαμηνο η λιγο πριν την εξετασικη??Ναι εχουμε ΚΟΡΥΦΑΙΑ πανεπιστημια..ΑΝΑΜΕΣΑ στα ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αλλα αυτο ως διαμαγειας δεν γινεται….Θελει προσπαθεια..Μπορουμε ως Ελληνες να κανουμε κατι να τα καταφερουμε??Δεν λενε αδικα "ασχημα" πραγματα για τα πανεπιστημια για οσα ειπαν..ΚΑΠΟΥ θα τα στηριζουν αυτα που λενε…Καλο σου βραδυ!!

 3. Ο/Η Maria λέει:

  γεια σου Αναστάση..η καραμέλα για τη δήθεν χάλια δημόσια Παιδεία και ειδικά τα ΑΕΙ κρύβει συμφέροντα μεγάλα που είναι εύκολο να καταλαβει κανείς με στοιχειώδη νοημοσύνη ότι εξυπηρετούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ονειρεύονται ένα καλό άνοιγμα στην ελληνική αγορά-ετσι η γνώση θα πουλιέται και πολύ ακριβά μάλιστα!!!–Το ίδιο δεν έγινε άλλωσε και με την Υγεία;;;΄Οποιος έχει λεφτά ζει,οι άλλοι ας πάνε στο καλό!!!κι ας δούλευαν μια ζωή να τροφοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδρώτα τους για να φάνε κάποιοι τα αποθεματικά τους στο..τζόγο του χρηματιστηρίου!!!
  Η κόρη μου φέτος πέρασε Παντειο!Γυρίζοντας μια μέρα από τη σχολή,όπου πηγε να γραφτεί και να ξεναγηθεί στους χώρους ,με ρώτησε αφελώς:Μαμά,γιατί δε μας λένε ποτέ τα ΜΜΕ ότι έχουμε τόσο καλά πανεπιστήμια;;;
  Και κάτι άλλο:ποιος ξέρει ότι η Ιατρική Σχολή Ηρακλείου έχει ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο;;;
  Και κάτι τελευταίο:γιατί πολλοί αριστούχοι εισαγόμενοι στα ΑΕΙ  μαθητές δημόσιων σχολείων;;;
  Κι εγώ κι ο Αναστάσης εδώ που είμαστε εκπαιδευτικοί ξέρουμε καλά εκ των ένδον τι γίνεται στη μέση κι ανώτατη εκπαίδευση…ο υπόλοιπος κόσμος απλως παραπληροφορείται συνεχώς απο τα ΜΜΕ χωρίς να έχουν ιδέα τι συμβαίνει πραγματικά!!!
   

 4. Ο/Η Michele λέει:

  Στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ εχει να πεσει κρατικο χρημα απο την δεκαετια του 70. Τα παντα ειναι απαρχαιωμενα εκτος καποιων ελλαχιστων εξαιρεσεων. Οσο για την αναπτυξη μεσα απο την ερευνα… αυτο μενει να γινει στα πανεπιστημια για ξεφτυλιστουν εντελως. Παντου ιδιωτικες εταιριες να κοβουν και να ραβουν και να εχουν φτηνο εργατικο δυναμικο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s