Πέταξαν τα τετράδια και πήραν τα φορητά. Στην Ιταλία [αλλά και πέρυσι και στην Ελλάδα, πειραματικά].

Ένα πρωτοποριακό πείραμα άρχισε σε δύο δημοτικά σχολεία του Τουρίνου της Ιταλίας [κι όμως έχει γίνει και εδώ – στο Ελλαδιστάν – πειραματικά – πέρυσι, συγχωρέστε με αλλά δεν θυμάμαι το σχολείο]. Όπως αναφέρει Το Βήμα (09.10.2008), μαθητές πέταξαν βιβλία, τετράδια και μολύβια: ως το τέλος της χρονιάς θα διαβάζουν και θα γράφουν μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Περίπου 60 παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-10 ετών, στα σχολεία «Ντον Μιλάνι ντι Ρίβολι» και «Αλφρέντο Ντ΄ Αντράντε ντι Παβόνε Καναβέζε» εφοδιάστηκαν με μικρά «φορητά» που περιέχουν το σύνολο της διδακτέας ύλης.
Θα έχουν πρόσβαση και στο Διαδίκτυο, αλλά με περιορισμούς και υπό συνεχή έλεγχο, με ειδικά επεξεργασμένο λογισμικό. Ένθερμοι υποστηρικτές του πειράματος αυτού είναι οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που επιθυμούν να εμβαθύνουν σε σύγχρονες διαδικασίες μάθησης χωρίς το τεράστιο βάρος – κυριολεκτικά – των γεμάτων με βιβλία, τετράδια και γραφική ύλη τσαντών. Στο πείραμα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού, καθώς και μερικά παιδιά της Γ’ Δημοτικού. Θα εγκαταλείψουν τα βιβλία και θα χρησιμοποιούν για τη μελέτη τους μόνο τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι, υπό την επίβλεψη των γονέων.

Το ειδικής κατασκευής, από την ιταλική εταιρεία Οlidata, mini laptop που θα χρησιμοποιούν λειτουργεί με λογισμικό Windows, ζυγίζει λιγότερο από 1.000 γραμμάρια, μπορεί να πέσει από ύψος ενάμισι μέτρου χωρίς να πάθε τίποτε, ενώ είναι και αδιάβροχο. Παράλληλα συμφέρει οικονομικά: κοστίζει λιγότερο από 300 ευρώ [!!! καλοί και οι Ιταλοί. Στην Ελλάδα να δούμε πόσο θα το φτάσουν, οι "Μεσάζοντες" – όταν και αν δοθεί {θυμίζω ο εμπνευστής: Νίκολας Νεγροπόντε είχε μιλήσει για 100$}], ενώ τα αντίστοιχα σχολικά βιβλία και τα τετράδια που κανονικά θα χρειαζόταν ο κάθε μαθητής για να βγάλει τη χρονιά κοστίζουν πάνω από 500 ευρώ [!!!!! Εδώ στην Ελάδα μας, πόσο "κοστίζει" η Δωρεάν Παιδεία Μας;;;;;  Οι Γονείς έχουν …απάντηση;].
Το λογισμικό είναι το γνωστό και πολύ διαδεδομένο Windows ΧΡ, στο οποίο όμως μόνο οι γονείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση. Για τους μαθητές θα υπάρχουν κωδικοί που θα οδηγούν σε ένα εξειδικευμένο περιβάλλον εργασίας («Μagic Desktop») με πολλές δυνατότητες, όπου η πρόσβαση θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν σε εκατό ιστοσελίδες περίπου, χρησιμοποιώντας έναν browser χωρίς παραθυράκι αναγραφής διευθύνσεων. Έτσι αποφεύγονται οι πάσης φύσεως «πειρασμοί» του Διαδικτύου και οι «επισκέψεις» εν αγνοία των γονέων.

Σημείωση: Ο Νίκολας Νεγκροπόντε είχε ένα όραμα: ένα πάμφθηνο laptop για εκατομμύρια φτωχά παιδιά στον κόσμο. Συγκέντρωσε τα κεφάλαια και το κατασκεύασε. Ένα laptop που λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια και κόστιζε μόλις 100$. Εκατομμύρια τέτοιες συσκευές θα μοιράζονταν σε παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, συνδέοντάς τα με την παιδεία και την ενημέρωση.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

One Response to Πέταξαν τα τετράδια και πήραν τα φορητά. Στην Ιταλία [αλλά και πέρυσι και στην Ελλάδα, πειραματικά].

  1. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

    ευχαριστώ για την ενημέρωση
    τα μπλε γράμματα σε πράσινο φόντο δεν τα διακρίνω καλά
    τώρα για τον πειραματισμό… το λέει η λέξη πείραμα… μακάρι τα αποτελέσματα να είναι καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s