Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: ο 28χρονος έλληνας που έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα Τζον Νας.

Είναι μόλις 28 ετών κι όμως το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με βαθμό 9,98 στα 10, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θεωρείται, σύμφωνα με Τα Νέα (11.06.2009),. ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά διεθνώς. Μάλιστα σε περίπου έναν μήνα θα μπει στις αίθουσες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης για να διδάξει.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Κωνσταντίνος κατάφερε να ξεδιαλύνει έναν δύσκολο γρίφο της πληροφορικής, που έμενε άλυτος από το 1950. Το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, όπως παραδέχεται, είναι αρκετά δύσκολο για τον περισσότερο κόσμο. Η διδακτορική του διατριβή μελετά το Θεώρημα του Νας, στη θεωρία των παιγνίων, θεώρημα για το οποίο το 1994 ο Νας κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας.

«Την επιστήμη μου την ενδιαφέρει κυρίως το Ίντερνετ. Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και ελέγχεται από διάφορες εταιρείες, οργανισμούς και κράτη. Όλοι όμως έχουν διαφορετικά συμφέροντα, που μερικές φορές επηρεάζουν την ελεύθερη κίνηση της πληροφορίας. Έτσι, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε ένα ‘γερό’ Ίντερνετ, όπου η πληροφορία θα ταξιδεύει όσο πιο γρήγορα γίνεται με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται η ελευθερία του λόγου», λέει στην εφημερίδα ο 28χρονος επιστήμονας.

Στην ερώτηση αν σκοπεύει να αφήσει την ακαδημαϊκή καριέρα στη Βοστώνη για να επιστρέψει στην Ελλάδα, απαντά αρνητικά. «Το αντικείμενό μου είναι τέτοιο που φοβάμαι ότι αν ερχόμουν στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τις έρευνές μου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, ενδεχομένως ούτε η απαραίτητη υποστήριξη στο ερευνητικό μου έργο. Φοβάμαι ότι μπορεί να χαθώ στην ελληνική γραφειοκρατία» λέει. Αυτό που του αρέσει ιδιαίτερα στη Βοστώνη είναι ότι είναι ένας τεράστιος ακαδημαϊκός χώρος. «Ο μισός πληθυσμός της πόλης έχει σχέση με τον πανεπιστημιακό κόσμο». Αν και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, όπως τονίζει, «θέλω να δώσω πίσω στην Ελλάδα, γιατί κι αυτή μου έδωσε τις βάσεις για να φτάσω ώς εδώ. Έρχομαι στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο για περίπου δύο μήνες. Σίγουρα στην καθημερινότητά μου υπάρχουν στιγμές που μου λείπει η οικογένειά μου και το σπιτικό φαγητό».

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο 28χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τράβηξε τα βλέμματα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας- και όχι μόνο- πάνω του καθώς βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ (Αssociation for Computing Μachinery), την Ένωση δηλαδή όλων όσων ασχολούνται με την πληροφορική, η οποία δίνει ένα βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή κάθε χρόνο. Αφετηρία ήταν ο γρίφος που παρέμενε άλυτος από την εποχή που ο Τζον Νας διατύπωσε το θεώρημα για τη θεωρία των παιγνίων. Ο Αμερικανός επιστήμονας τη δεκαετία του ΄50 έφτιαξε ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. «Κι έδειξε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη κι όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία». Μετά τη διατύπωση της θεωρίας του Νας- η οποία δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στα παιχνίδια αλλά και στην αγορά ή το Ίντερνετ- ξεκίνησαν πολλοί επιστήμονες να ψάχνουν με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να προβλέψει την ισορροπία Νας, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει στην αγορά ή το να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει στο σκάκι ή ποια στρατηγική είναι καλύτερη στο πόκερ. Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος, πέρασαν πέντε δεκαετίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Έναν χρόνο χρειάστηκε ο νεαρός επιστήμονας με τους καθηγητές του, Χρίστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τον καθηγητή Πολ Γκόλντμπεργκ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, μέχρι τελικά να βρουν τη λύση στον γρίφο. Όπως λέει ο 28χρονος, οι μέχρι τότε προσπάθειες ουσιαστικά στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Η έρευνά τους έδειξε ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη. «Ουσιαστικά αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί η ισορροπία. Μπορεί να χρειάστηκε έναν χρόνο να δουλέψουμε σκληρά, ωστόσο το ερώτημα αυτό μας βασάνιζε περισσότερο καιρό. Είναι πάντως μεγάλη τιμή για έναν νέο επιστήμονα να βραβεύεται από τον διεθνή αυτό οργανισμό. Ανάμεσα σε χιλιάδες διατριβές από τα πανεπιστήμια του κόσμου, επιλέχθηκε η δική μου».

 

πηγές:

 

Συγχαρητήρια

…σ’ ένα (μη φαγωμένο …ακόμα) ΠΑΙΔΙ από την (μαμά) Ελλάδα.

Έξω (από ‘δω) πάμε καλά.

Advertisements
This entry was posted in Άνθρωποι. Bookmark the permalink.

12 Responses to Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: ο 28χρονος έλληνας που έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα Τζον Νας.

 1. Ο/Η ποκαχόντας λέει:

  καλησπερα…αυτο το [εξω απο εδω] ειναι αγκαθι..για την ελλαδααλλα δεν εχει αδικο σε οσα λεει για τον τοπο του….ενα μεγαλο μπραβο ομως για το ελληνοπουλο που μας εκανε περηφανουςυγ..αντε και ο επομενος να ειναι εδω [χωρις να τον φαμε] κριμα πιαμονο εξω απο τη χωρα μας να γινομαστε γνωστοι….

 2. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Εντός είμαστε πολύ καλοί και έχουμε την ικανότητα , μόνο στο να στήνουμε πανηγυρτζίδικες εκπομπές του τύπου…. "Έλλάδα έχεις ταλέντο" .

 3. Ο/Η . λέει:

  ΤΙ ΝΑ ΠΩ……………………………ΧΑΙΡΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ..ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΥ….(αυτα αξιζουν..)

 4. Ο/Η Βεατρίκη λέει:

  Καλησπέρα! Ωραία είδηση! Μπράβο στο παλληκάρι. Να τον χαίρονται οι γονείς του…που θα τους λείπει, αν μένουνε Ελλάδα, απ΄\’οσο κατάλαβα.Ναι, είναι γεγονλος οτι τα πιό σπουδαία μυαλά αυτής της χώρας μας φεύγουνε έξω. Δεν τους χωράει ο τόπος αυτός. Δεν τους δέχονται οι μέτριοι που ελέγχουνε τα πράγματα, δεν τους βοηθά ο κρατικός μηχανισμός που ελέγχεται από χιλιάδες μετρίους…Και σαν πουν να γυρίσουν κιόλας να κάνουνε και κανά καλό και δώ….τους απαξιούμεν…..Μάλιστα! Αυτά για το πικρό μετά το γλυκύ της είδησης

 5. Ο/Η erato λέει:

  Μπραβο στο παιδι …. στην θεληση … και στην οικογενεια του….και στην Δυναμη της ψυχης του !!Καλησπερα Ανασταση

 6. Ο/Η Annyra λέει:

  Καλό βράδυ συνοδοιπόρε Αναστάση.Συγχαρητήρια στον επιστήμονα του κόσμου, που δεν ξεχνά τις πνευματικές του ρίζες!!!…..«θέλω να δώσω πίσω στην Ελλάδα, γιατί κι αυτή μου έδωσε τις βάσεις για να φτάσω ως εδώ.»……….Συγχαρητήρια και σε σένα για την άριστη καταχώρηση!!!Να είσαι πάντα φωτεινός, χαρούμενος, δημιουργικός.Άννα

 7. Ο/Η iannis λέει:

  Καλησπερα Ανασταση!!Ποσα τετοια ελληνοπουλα δεν διαπρεπουν στο εξωτερικο..και δεν το περνουμε χαμπαρι…Μπραβο στο παλληκαρι!!!Φανταζομζι καμαρι…ο ιδιος και η οικογενεια του!!Καλο βραδυ φιλε μου!!

 8. Ο/Η dREAMs λέει:

  Καλησπερα Ανασταση.Συγχαρητηρια στον ΑΞΙΟ αυτον ΕΛΛΗΝΑ!!Καλο σου βραδυ και καλο σ/κ

 9. Ο/Η Maria λέει:

  ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝ/ΝΟ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ, ΓΡΙΦΟ. ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΛΙΣ 28 ΧΡΟΝΩΝ, ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ… ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ!!!ΣΥΝ ΕΔΩ ΟΤΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΕΦΑ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.. ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑ, ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ ΓΙΑ ΕΞΩ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΟΥ.. ΣΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ. ΚΙ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΔΩ, ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΨΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡ.ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΑΣ.. ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ.. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ Η ΣΑΒΟΥΡΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ.

 10. Ο/Η Monica λέει:

  Χίλια Μπράβο στο παιδί … όσο για την Ελλάδα έτσι είναι όπως τα λέει … χαίρομαι όμως που θέλει να \’δώσει πίσω\’ … αλλά κι αυτό με το "γερό ίντερνετ" … δύσκολο πράγμα.Καλό Σαββατοκύριακο Αναστάση

 11. Ο/Η survivor λέει:

  ΟΥΔΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ!Λένε πως η Ελλάδα "τρώει" τα παιδιά της. Ας ελπίσουμε να σταματήσει να γίνεται αυτό, για να μένουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα. Και είναι πολλοί οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Άλλοι γίνονται γνωστοί σε μας, άλλοι όχι. Όπως και να χει, αξίζουν τον θαυμασμό μας και τα "μπράβο" μας!

 12. Ο/Η Αναστάσης λέει:

  Παιδιά, απ\’ ότι βλέπω, μετά τη χαρά/γλύκα της είδησης …όλοι μας βγάλαμε (και) την πίκρα μας."Όπου κι αν γυρίσω η Ελλάδα με πληγώνει".

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s