Προσφορά στην Επιστήμη και τον Άνθρωπο – Folding@Home

Αφού κατεβάσετε το πρόγραμμα από το folding.stanford.edu/download.html, εγκαταστήστε το και δώστε στο πεδίο: donator το όνομά σας και στο πεδίο ομάδας: τον κωδικό – π.χ. – του pc magazine: 44079.

Folding@home

 

Το Folding@home (επίσης γνωστό ως FAH ή F@H) είναι ένα έργο κατανεμημένης επεξεργασίας σχεδιασμένο να εκτελεί υπολογισμούς εξομοίωσης του φαινομένου της Αναδίπλωσης Πρωτεϊνών (protein folding), της "σχηματοποίησής" τους, αλλά και άλλων εξομοιώσεων σε μοριακό επίπεδο. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 και το διαχειρίζεται η ομάδα Pande τού τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Stanford, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Vijay S. Pande. Το Folding@home είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα κατανεμημένης επεξεργασίας.

Η ακριβής εξομοίωση της αναδίπλωσης και επαναφοράς των πρωτεϊνών δίνουν τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα την εξέλιξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s disease), της Bovine spongiform encephalopathy (BSE ή νόσος των τρελών αγελάδων), του καρκίνου, της ασθένειας του Huntington, και άλλων συσσωρευτικών ασθενειών. Βασικά, κατανοώντας τη διαδικασία της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών – πως δηλαδή τα βιολογικά μόρια αυτο-συναρμολογούνται σε διάφορες λειτουργικές καταστάσεις – είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μοριακής βιολογίας. Μέχρι τώρα, το έργο Folding@home εξομοίωσε επιτυχώς την αναδίπλωση για χρονικό διάστημα 5-10 μικροδευτερολέπτων (microsecond) – ένα χρονικό διάστημα πολλαπλάσιο αυτού που αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να μοντελοποιηθεί.

 

Πως λειτουργεί

Όταν λειτουργεί το λογισμικό Folding@Home αξιοποιεί το χρόνο που ο επεξεργαστής του υπολογιστή μένει αχρησιμοποίητος.

Το έργο Folding@home δεν βασίζεται σε υπερυπολογιστές για την επεξεργασία των δεδομένων, αντίθετα, οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες προσωπικών υπολογιστών στους οποίους έχουν εγκαταστήσει και λειτουργεί ένα μικρό λογισμικό υπολογιστή. Αυτό το λογισμικό, με επιλογή τού χρήστη, λειτουργεί στο περιθώριο αξιοποιώντας τον αχρησιμοποίητο χρόνο του επεξεργαστή ή λειτουργεί ως "προστασία οθόνης" όταν ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον υπολογιστή. Στους σύγχρονους υπολογιστές, ο επεξεργαστής σπάνια χρησιμοποιείται πλήρως. Το λογισμικό Folding@home αξιοποιεί αυτόν τον αναξιοποίητο χρόνο.

Το λογισμικό Folding@home συνδέεται περιοδικώς στο Διακομιστή και ανακτά "μονάδες έργου" οι οποίες είναι πακέτα δεδομένων με τα οποία γίνονται υπολογισμοί. Κάθε μονάδα έργου αποστέλλεται πίσω στο Διακομιστή όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της. Λόγω του ότι η ακεραιότητα των δεδομένων είναι βασικό μέλημα σε έργα κατανεμημένης επεξεργασίας, όλες οι μονάδες έργου επιβεβαιώνονται με ψηφιακή υπογραφή μεγέθους 2048 ψηφίων (bit).

Για τους υπολογισμούς, το λογισμικό Folding@home χρησιμοποιεί προσαρμοσμένες εκδόσεις τεσσάρων λογισμικών μοριακής εξομοίωσης: TINKER, GROMACS, AMBER, και CPMD.

Οι συμμετέχοντες στο έργο Folding@home μπορούν να έχουν ένα μοναδικό όνομα ώστε να παρακολουθούν τη συνεισφορά τους. Κάθε χρήστης μπορεί να "εκτελεί" το λογισμικό σε έναν ή περισσότερους επεξεργαστές, για παράδειγμα, ένας χρήστης με δύο υπολογιστές μπορεί να εκτελεί το λογισμικό και στους δύο. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να συνεισφέρουν μέσω μίας ή περισσότερων ονομάτων ομάδων. Πολλοί διαφορετικοί χρήστες μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν μία ομάδα. Οι συμμετέχοντες βαθμολογούνται με έναν αριθμό βάσει του επιπέδου δυσκολίας των μονάδων έργου που επεξεργάζονται. Η κατάταξη αλλά και άλλες πληροφορίες στατιστικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο του Folding@home.

Από την Live-Pedia.gr

Advertisements
This entry was posted in Υγεία και ευεξία. Bookmark the permalink.

One Response to Προσφορά στην Επιστήμη και τον Άνθρωπο – Folding@Home

  1. Ο/Η yannidakis λέει:

    αφου εδωσα μαχη να καταλαβω τι ακριβως ζητα, επεξεργαζεται και τελικα εξυπηρετει το.. "εργαλειο" αυτο, σκεφτηκα πως ειναι κατι πολυ ενδιαφερον. Μαλιστα σκεφτομαι με την πρωτη ευκαιρια να το δοκιμασω :[

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s